Moottorilentokoulutus

Lentokoulutus on käynnissä jatkuvasti!

Turun Lentokerhossa sinulla on ympäri vuoden mahdollisuus saada yksityislentäjän lupakirjaan tähtäävää lentokoulutusta. Etänä opiskeltavat teoriakurssit ovat käynnissä kokoajan yhteistyökummpanimme kanssa. Yksityislentäjän lupakirjasta on alla kerrottu kattavasti.

Turun Lentokerhossa voit suorittaa myös yölentokelpuutuksen, vesilentokelpuutuksen (omalla koneellasi) ja hinauslentokelpuutuksen. Lisäksi sinulla on mahdollista saada metsäpalolento ja SAR-lentokoulutusta. Turun lentokerholla on myös todella pitkät perinteet taitolentoon. 

Vuonna 2024 PPL(A) lupakirjan etäteoriakurssi 1500 € ja lentokoulutus 45 h 10350 €. Hinta sisältää koneen vuokran (DV-20), sekä lennonopettajan. Kurssin hinta lennettäessä DA-40-koneella 12150 €. LAPL-kurssi 6900€ lennettäessä (DV-20) koneella.

Jos innostuit ja sinua alkoi kiinnostamaan mahdollisuus viedä ystäväsi Tanskaan viikonlopuksi tai vaikka anoppisi Viroon pysyvästi, niin ota rohkeasti yhteyttä kerhon puheenjohtajaan Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai 040-8487947.

 

Lentolupakirja - yksityislentäjän lupakirja

PPL (Private Pilots License)

Yleiset vaatimukset

Yksityislentäjän lupakirjaa PPL(A) varten asetetut vaatimukset määräytyvät yhteiseurooppalaisista ilmailumääräyksistä JAR-FCL 1 (lupakirjat ja kelpuutukset) sekä JAR-FCL 3 (lääketieteelliset vaatimukset).

Ilmailulupakirjan myöntämisen edellytyksenä on myös vähintään toisen luokan lääketieteellinen kelpoisuustodistus (medical), joka edellyttää valtuutetun ilmailulääkärin tarkastusta. Lisää tietoa lentäjän terveysvaatimuksista ja lista hyväksytyistä ilmailulääkäreistä löytyy täältä tai ottamalla yhteyttä Turun lentokerhoon.

PPL(A) -lupakirjaa haettaessa sinun tulee olla vähintään 17 vuotta täyttänyt. Koulutuksen voi aloittaa siis jo aiemmin (ensimmäiselle yksinkoululennolle vähimmäisikä on 16 vuotta).

Teoriakoulutus

Yksityislentäjän lupakirja PPL(A) -kurssilla lento-oppilas saa teoreettisen taustan lentämiseen liittyen, jota tarvitaan toimittaessa turvallisesti yksityislentokoneen päällikkönä. Kurssin tavoitteena on antaa oppilaalle läpileikkaus ilmailuun liittyvistä asioista. Teoriakurssi pitää sisällään yksitoista oppiainetta, käsittäen 135 teoriaoppituntia. Jokaisesta aiheesta suoritetaan kirjallinen koe. 

PPL(A) -teoriakurssiin kuuluvat oppiaineet:
- Ilmailun säädökset
- Ilma-aluksen yleistuntemus
- Suoritusarvot ja lennonsuunnittelu
- Ihmisen suorituskyky ja rajoitukset
- Sääoppi
- Lentosuunnistus
- Lentotoiminta
- Lennonteoria
- Radiopuhelinliikenne
- Perusmittarilennon teoria
- Koulukoneena käytettävän lentokoneen tyyppiteoria

Oppilaan suoritettua hyväksytysti teoriakokeet, hänet ilmoitetaan Liikenteen turvallisuusvirasto TraFin kirjallisiin kokeisiin samoista teoria-aineista. Kirjallisilla kokeilla ilmailuviranomainen testaa, että lupakirjan hakijalla on riittävän laaja tietämys lentämiseen liittyvästä teoriasta.

Tärkeää on muistaa, että lentämään oppiminen on elinikäinen prosessi joka jatkuu myös PPL(A) -kurssin jälkeen. Turun lentokerho järjestää myös lisäkoulutusta, jo lentolupakirjan omaaville henkilöille, jotka haluavat laajentaa osaamistaan lentämisen ihmeellisessä ja kiehtovassa maailmassa.

Lentokoulutus

Yksityislentäjän lupakirja PPL(A) -kurssin oppilaalle haetaan Liikenteen turvallisuusvirasto TraFi:lta lento-oppilaan lupakirja, jonka saamisen jälkeen lentokoulutus voidaan aloittaa. Oppilaan tulee käydä ennen kurssille tuloa ilmailulääkärin tarkastuksessa. Oppilaan läpäistäessä ilmailulääkärin tarkastus, hänelle myönnetään 2. luokan lääketieteellinen kelpoisuustodistus (medical). Lentokoulutusvaiheessa aletaan siirtämään käytäntöön teoriakurssilla opittuja asioita.

PPL(A) -kurssin minimi lentovaatimus on 45 tuntia. Lento-ohjelma pitää sisällään lentokoneen hallintaan liittyviä harjoituksia (kaartoja, vaakalentoa, nousua, liukua, sakkauksia, hidaslentoa), yleistä toimintaa lentopaikoilla ja eri ilmatiloissa, radiopuhelinliikenteen harjoittelua (RTF), lento- ja radiosuunnistusta, perusmittarilentämistä sekä hätätilanteiden harjoittelua lentämisessä. Turun Lentokerhon tavoitteena on kouluttaa oppilaasta turvallinen ja hyvää ilmailutapaa noudattava lentäjä.

Yksinlentovaiheessa lento-oppilas suorittaa itsenäisesti lento-ohjelman mukaisia lentoharjoituksia, lennonopettajan valvoessa toimintaa maasta. Yksinlentovaihe kehittää lento-oppilaan itsevarmuutta lentää yksin ja on tärkeä välivaihe oppilaan kehittymisessä turvalliseksi lentäjäksi. Kurssin viimeinen lento on lentokoe Liikenteen turvallisuusvirasto TraFi:n tarkastuslentäjälle. Lentokokeen hyväksytyn suorituksen jälkeen oppilaalle myönnetään yksityislentäjän lupakirja PPL(A). Tämän jälkeen henkilö voi omatoimisesti käydä lentämässä yksin lentokoneilla ja ottaamaan matkustajia kyytiin.

Lentäjä voi peruskurssin jälkeen laajentaa lento-osaamistaan erilaisten kelpuutusten avulla. Yölentokelpuutuksen haltija voi lentää yöllä, vesilentokelpuutus mahdollistaa lentämisen vesikoneilla, hinauslentokelpuutus oikeuttaa hinaamaan purjelentokoneita. Purjekoneiden hinaaminen ja metsäpalolentojen lentäminen mahdollistavat ilmaisen lentämisen.